Comprovant enllaços externs...Comprovant enllaços externs...
Secció de Benafigos
Dades meteorològiques de Benafigos corresponents a l’any 2008, per Jorge Marín Monferrer.
Molins fariners al Riu Montlleó, per Miguel Àngel Martí Tomàs.
Camins i Aigua, per Miguel Àngel Martí Tomàs (existeix un llibret, editat per l'Associació Cultural l'Ortisella i patrocinat per la CAM, on es recull este mateix treball).
La pedra en sec a Benafigos, per Miguel Àngel Martí Tomàs.
 
AnarAnar a la 2a part 1 | 2 | 3 | Veure text complet
Portada

Marxa Benafigos - L'Estrella

Hem deixat per al final, i com un xicotet homenatge al riu Montlleó, a les persones que han viscut en els seus indrets i foren testics de la molineria d’aquest riu, com també als nombrosos grups de gent que el visiten i el trepitgen al llar del seu llit.

Els mapes mai contenen totes las muntanyes, valls i rius. Davant la seua profusió, eixe aforisme entre delirant i sense lògica cartogràfica ocupava els xicotets badalls de la raó que no tancaven el cansament, ni l'abraç del sol en algun lloc del llit del riu Montlleó, un no sap si en el terme de Benafigos, Benassal, Culla o en la fi del món, per dir qualsevol cosa, enredat en els descoratjadors meandres que tornen del revés els principals elements d'orientació. En el riu, qualsevol familiaritat geogràfica està en la corba següent. I podem assegurar que hi ha més corbes que familiaritats, infinitament més.

Vam voler batre'ns en duel amb el Montlleó, quinze (més "Princesa", el gos de Josep Maria) contra un, amb l'única arma que el  riu permet: les cames. Començàrem a guerrejar sobre les set i mitja del matí, una hora en què la lluna és massa anciana i el sol barbamec i les primeres llums i ombres comencen a despuntar sobre el riu.

Partim des de Benafigos; preteníem arribar a l'Estrella (Terol) en una sola jornada, sempre trepitjant roí i pitjor les canviants pedres d'un llit que s'anava desertitzant a mesura que anàvem caminant.

El riu és malvat. No permet frivolitats contemplatives. Cal anar amb el cap baix buscant els suports correctes, temptejant la pedra assentada, fugint de la balladora. Un peu, un altre peu, una pedra, una altra pedra, enèsimes pedres blanquinoses que esfileguen al sol i ho tornen al rostre com si de neu es tractara. Però sempre hi ha moments per a elevar la mirada i recrear-se amb els congostos i les roques enrogides del sol, forats i coves insòlites, plecs de roques delatores de l'edat de la terra, recrear-se observant a las cabres córrer en llocs inversemblants, el vol dels voltors i les àguiles observant-nos en el nostre caminar en un lloc que les pertany. Els bancals, relíquia de temps de penúries i cresols, avui ocupats per vaques i cabres que pasturen tranquil·lament; els vells molins derruïts amb la sensació de plenitud que dóna la soledat buscada. Tot aliè al progrés, a comunicacions via satèl·lit, inaccessible a diumengers estranys de tot-terrenys encerats al tren d'autollavat i a tan pocs quilòmetres de les seues cases.

Aigua, en els  innumerables tolls del seu recorregut, temps per a poder fer el recorregut, erosió en un xicotet congost on el riu ha treballat a pas forçat... en poques paraules, impressionant, on la naturalesa acostuma a conjugar temps plusquamperfets.

El riu és canviant, metafòric, hedonista, pareix que etern. Deia que el riu és canviant en el seu curs; a zones de ràpids secs amb pedres com hipopòtams dormits, li succeeixen trams de vegetació arbustiva exuberant, trams de pedres molsoses, de sargall atapeït, de sargall com a arenes movedisses, trams en què el riu es torna de ciment, compactat com l'arenosa, trajectes en què el riu s'estreny fins a encaixonar-se franquejat per parets que no li concedeixen tres metres d'amplària, on ens és fàcil imaginar la fanfarroneria de las aigües crescudes de la tardor, obrint-se pas per a després fer-se manso, conciliador i clement.

L'aigua apareixia i desapareixia en el riu com un aprenent de Guadiana. Tolls imponents mai sospitats ens obligaven a enfilar els escarpaments de les roques i buscar un pas que evitara les humitats d'un matí solejat de maig; els més valents es descalçaven i enfilaven l'aigua freda com un bàlsam purificador per als seus cansats peus. La bellesa ens sorprenia en cada replec, però no hi havia temps per a degustar-la, per a recrear-se en ella, perquè sabíem que no podríem vèncer al riu i tampoc volíem que ens colpejara. El Pla de Benafigos, l’Ortisella, el Mas de Marín, Penyacalva, el Forcall del Riu, el Molí del Pas, el riu de Benassal, el Mas de Montlleó, El Batanet i altres molins i, per fi L’Estrella; referents coneguts que sempre havien d’aparèixer en la següent volta i que pareixien acatxapar-se per a infondre'ns el desànim dels miratges juganers. Finalment, després de quasi més de nou hores de temps real caminat i més de catorze immersos entre congostos més eficients que els mateixos carcellers, arribem on ens havíem proposat arribar (no tots); arribàvem a L’Estrella, on els adoloriments venedors, on l'accessible del món real ens esperava, la cervesa i l'aigua fresca, sospirs fets en l'ardu caminar, el tot-terreny que ens espera per a emportar-nos a casa, per a una dutxa merescuda i un sopar de germandat per canviar impressions sobre un camí ja superat.

Tot i l'eufòria justificada, un filament de tristesa entelava l'aventura, el deixar en el camí a companys que no van poder acabar amb èxit esta caminada; un deu per ells. Per a altres és probable que mai tornarem a transitar per estos paratges (aquesta afirmació la dic en veu baixa), paratges inhòspits; dels més suggeridors, tampoc les fotografies arreplegaran tota l'extensió de la bellesa. Però, amb seguretat, alguns dels racons més esculturals del riu Montlleó resistiran el pes dels sediments que diàriament acumula l'existència i sobrenadaran per les nostres superfícies per a ser rescatats quan precisem de records amables.

Tolls d'aigua

Tolls d'aigua

Coves

Coves

Roques de Penyacalva

Roques de Penyacalva

Llit del Montlleó

Llit del Montlleó

Diferències notables al riu Montlleó Diferències notables al riu Montlleó
Diferències notables al riu Montlleó
Vista del Mas de Montlleó i Molí del Pas

Vista del Mas de Montlleó i Molí del Pas

Molí del Pas

Molí del Pas

Mas de Montlleó

 Mas de Montlleó

Estrets del riu Montlleó

Estrets del riu Montlleó

Fent un descanset per recuperar forces

Fent un descanset per recuperar forces

Caminant pel riu

Caminant pel riu

Fent un altre descanset per recuperar forces

Fent un altre descanset per recuperar forces

A la vora de L'Estrella

A la vora de L'Estrella

Vista de L'Estrella (Terol)

Vista de L'Estrella (Terol)

Cartografia (Benafigos a L'Estrella pel riu Montlleó)

Benafigos

Benafigos

Pla de Benafigos

Pla de Benafigos

Pla del Navarro - Ortisella

Pla del Navarro - Ortisella

Ortisella - Mas de Marín

Ortisella - Mas de Marín

Mas de Marín - Riu Montlleó

Mas de Marín - Riu Montlleó

Riu Montlleó - Les Cambrelles

Riu Montlleó - Les Cambrelles

Les Cambrelles

Les Cambrelles

Les Cambrelles - Roca de Les Traveres

Les Cambrelles - Roca de Les Traveres

Tossal del Forcall del Riu

Tossal del Forcall del Riu

Tossal del Forcall del Riu

Tossal del Forcall del Riu

Molinet o Molí del Forcall del Riu

Molinet o Molí del Forcall del Riu

Molinet o Molí del Forcall del Riu

Molinet o Molí del Forcall del Riu

El Molinet - Mas d'En Gil

El Molinet - Mas d'En Gil

Dalt del Mas d'En Gil

Dalt del Mas d'En Gil

Molí del Pas

Molí del Pas

Mas de Montlleó - El Batanet - Molí de la Cova

Mas de Montlleó - El Batanet - Molí de la Cova

Molí de la Cova - Molí de Colau

Molí de la Cova - Molí de Colau

Dalt del Molí de Colau

Dalt del Molí de Colau

Prop de L'Estrella

Prop de l'Estrella

L'Estrella (Terol)

L'Estrella (Terol)

Any 1998

Any 2005

Aquest  escrit és un homenatge a totes les persones que han patit en els seus cossos i en els seus peus la duresa d'un  riu que no permet cap alegria.

Conclusions finals

La molineria hidràulica de la conca del riu Montlleó va tindre una gran importància en una època determinada que, poc a poc, s’ha perdut degut als nou avanços i també a la despoblació d’aquesta zona. Per acabar  i no fer-me pesat, voldria dir que en aquesta conca hi ha un ric patrimoni monumental i tecnològic de casals, rampes, cups, assuts, moles, sèquies, basses, així com una representació de la molineria del batà i del molí de vent (molins d’En Casa Lluna); açò serà un altre capítol. També fer un record a la nombrosa arquitectura de pedra seca que hi ha en el terme de Benafigos, que representa un valuós patrimoni que cal protegir i preservar com un referent dels nostres paisatges deixats pels nostres avantpassats.

AnarAnar a la 2a part 1 | 2 | 3 | Veure text complet
Versió per a imprimir Imprimir directament
Versió per a imprimir Imprimir directament

[P.I.B.] [Benafigos] [Fòrum] [Comunicats] [Contactar]

© Penya Independent de Benafigos, 2003 - 2015

Tots els logotips, marques, noms d'empresa i qualsevol altra referència a títols protegits per la propietat industrial o intelectual que s'esmenen a esta Web són propietat dels seus titulars. Els comunicats i els missatges del fòrum, així com les notícies externes esmentades a qualsevol dels apartats d'esta Web, són responsabilitat dels seus autors respectius. Només ens fem responsables dels missatges, comunicats o notícies que estiguen firmats per la Penya Independent de Benafigos.
Les dades proporcionades en el registre d'usuari són exclusivament per a ser utilitzades dins d'esta Web. No venem ni cedim a ningú les dades de qui es registre ací. Si vols deixar de ser usuari de la nostra Web, pots donar-te de baixa sempre que vulgues, tant des del fòrum com des de l'Administració d'Usuaris de la pròpia Web (dins la secció d'Actualitat).
Servidor Creat amb Base de dades Allotjat a Per a descarregar arxius
Apache Foundation PHP MySQL Evidalia Hosting Free Download Manager
Free Download Manager
Apache 5.6.30

La teua localització: - (). El nostre servidor: - ()